Luuk Odekerken
Tijdens deze opleiding maak je kennis met de religiewetenschappen vanuit een educatief standpunt. Dat is een erg boeiend vakgebied. Er gaat geen week voorbij zonder dat religie of zelfs religieuze educatie ergens in de spotlight staat. Religie is een ongelofelijk divers onderwerp, dat heel veel verschillende dingen betekent voor verschillende mensen, maar dat in verschillende plekken en tijden toch heel vergelijkbaar kan functioneren. Hoe je dat op een wetenschappelijk verantwoorde manier het onderwijs in brengt is een spannende onderneming.
De studie bestaat uit een religiewetenschappelijk, een educatief en een vakdidactisch deel; bij het religiewetenschappelijke deel leer je om religies op een wetenschappelijke manier te onderzoeken, bij het educatieve deel leer je om deze kennis om te zetten in een leerzaam pakket, en in het vakdidactische deel ontwikkel je een visie op de rol van religie-educatie voor de maatschappij.
In de religiewetenschappelijke en vakdidactische delen heb je veel vrijheid om je eigen mening te geven, je eigen onderwerp te kunnen bedenken of je eigen draai aan een paper te geven. Voordat ik met deze master begon heb ik met veel plezier Mesopotamische oudheidkunde gestudeerd, en die kennis pas ik nu toe in een paper over Mesopotamische demonen. Op deze manier heeft iedere student wel ergens een eigen specialisatie of invalshoek die erg boeiend en nuttig is.