John Munayer

John Munayer is een Palestijnse christen, geboren en getogen in Jeruzalem. Hij heeft de master Theologie en Religie gedaan aan de VU Amsterdam. Nu gebruikt hij zijn kennis om als interreligieuze vredesopbouwer de religieuze spanningen en conflicten in zijn geboorteland aan te pakken. Hij legt uit waarom deze master de perfecte voorbereiding was op de praktijk.

Bij de VU Amsterdam is een master Theologie en Religie net zoveel gericht op de praktijk als theorie. Voor John was dit ideaal. Hij zocht namelijk naar een toepassing van zijn achtergrond in de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten, in zijn geboortestad Jeruzalem. “We kregen echte scenario’s om aan te werken. Je zit bijvoorbeeld in de gemeenteraad van Amsterdam en ontvangt meldingen van lokale spanning tussen twee religieuze groepen – hoe ga je hiermee om?”

De ideale stage

John liep tijdens zijn masteropleiding stage bij het ‘Rossing Center for Education and Dialogue’. Dit is een interreligieuze, non-profit organisatie in Jeruzalem. Zijn stage begon in februari 2020, maar door het coronavirus kon hij niet terugkomen naar Amsterdam. Hij heeft daarom zijn opleiding online afgerond. Het bleek een geluk bij een ongeluk. Hij kreeg een baan aangeboden bij het Rossing Center. “De stage bood een mooie ervaring én leverde een baan op.”

Het creëren van sociale veranderingen

In de geschiedenis is elke vorm van religie vaak ingezet om mensen te verdelen en conflicten te veroorzaken. Maar als wereldbevolking is de samenleving nog steeds erg religieus. Dat is iets wat mensen verbindt. “Het is belangrijk dat de positieve verhalen ook gehoord worden. “Of je nu joods, moslim, christen, hindoe, boeddhist, atheïst bent of een andere overtuiging hebt, het blijft belangrijk om naar elkaar te luisteren. Begrijpen wat ons verbindt, in plaats van wat ons verdeelt, is de eerste stap naar een zinvolle verandering in de samenleving.”