Fardau Procee

Wat op het wereldtoneel gebeurt, is direct van invloed op de werkdag van Fardau Procee. Ze is senior beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken, met Ethiopië en Zuid-Soedan als aandachtsgebieden. Op het eerste gezicht lijken er weinig raakvlakken met haar bachelor Religie en Levensbeschouwing. Maar deze studie heeft haar kijk op de wereld verbreed en verrijkt.

Het conflict in Ethiopië laait op, waardoor Fardaus werkdagen nog drukker zijn dan gewoonlijk. Last minute vergaderingen met hoge ambtenaren en de minister, memo’s uitwerken en Kamervragen beantwoorden, het heeft de hoogste prioriteit. Fardaus werkgebied staat vaker in de schijnwerpers. Dan ziet ze ’s avonds op het journaal waar ze die dag mee bezig is geweest.

Loopbaan als avonturenroman

Fardau haalde haar bachelor Internationale Betrekkingen in 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen, een jaar later gevolgd door haar master IB aan de UvA. Ze zag ruimte voor nóg een studie en combineerde IB met de bachelor Religie en Levensbeschouwing aan de VU, met de focus op de islam. Fardau: “In Nederland is religie voor velen niet belangrijk. Voor 86% van de wereldbevolking is dat wel zo. Ik ben christelijk opgevoed maar niet heel praktiserend. Religie als levensbeschouwing en zingeving interesseert me enorm. Vooral de islam, want dat was voor mij als Friezin uit een dorpje een andere wereld. Het staat vaak negatief in de berichtgeving, terwijl het een mooie godsdienst is.”

Fardaus loopbaan leest als een avonturenroman: ze liep stage en werkte voor de VN in New York, was een jaar in Brussel voor de EU, werkte bij Buitenlandse Zaken totdat ze voor 3,5 jaar haar standplaats had in Oost-Jeruzalem als external relations and projects officer voor de UNRWA. Tussendoor stond ze op de PvdA-lijst voor de Europese verkiezingen in 2019. En Fardau werkt momenteel niet alleen bij BZ, ze doceert ook aan de UvA.