Johannes van den Akker

Johannes van den Akker begon na zijn middelbare school aan de opleiding Bouwkunde in Delft maar hij vond de opleiding te technisch, te weinig op de mens gericht. Reden voor hem om na anderhalf jaar alsnog te kiezen voor de bachelor Theologie aan de VU. Na zijn studie richtte hij ‘Hoe Dan Wel’ op, een bedrijf dat startende ondernemers ondersteunt om hun idealen te verwezenlijken door middel van ondernemerschap. Daarnaast is hij abt in zijn zelf begonnen Kleiklooster in de Amsterdamse Bijlmermeer waar hij dakloze gezinnen opvangt. Bij dat klooster startte hij een bierbrouwerij: Kleiburg.

Johannes koos voor de studie Theologie omdat hij geïnteresseerd is in God, geloof en mensen. Hij zocht naar een manier waarop hij zijn geloof verder kon ontdekken. “De levensbeschouwelijke vragen, ‘wat bezielt mensen nou eigenlijk’ was voor mij reden om Theologie te studeren”.

Ga voor je droom
Studeren aan de VU was aantrekkelijk omdat je hier de mogelijkheid hebt om met studenten van andere opleidingen die niks met het christelijk geloof hebben, samen te werken en te studeren. “Door de verschillende achtergronden van studenten en docenten krijg je nieuwe inzichten en dat inspireert enorm.” Je gaat met elkaar in gesprek over jouw visie. De brede analytische blik die je daarbij nodig hebt, komt goed van pas in zijn huidige werk als abt en bij zijn bedrijf voor startende ondernemers. Ook het overtuigend leren communiceren helpt hem bij zijn werk bij ‘Hoe Dan Wel’, om ondernemers met een droom echt in beweging te laten komen en van start te gaan. “De drijfveren van mensen geven energie. Als je doet waar je in gelooft, dan komt daar zoveel energie uit, daar moet je van profiteren.”

Beeldrechten: Coco Olakunle